Economiseste bani in planificarea nuntii

Fie ca ai 100.000 euro, 10.000 euro sau 1000 euro de cheltuit, cu o organizare atenta, o planificare zeloasa a bugetului si cateva trucuri de economisit bani, poti avea evenimentul pe care ti l-ai dorit dintotdeauna. De la flori si rochie, la locatie si muzica, economiseste bani pentru nunta ta de vis prin cateva solutii.   Stabileste-ti […]

Fie ca ai 100.000 euro, 10.000 euro sau 1000 euro de cheltuit, cu o organizare atenta, o planificare zeloasa a bugetului si cateva trucuri de economisit bani, poti avea evenimentul pe care ti l-ai dorit dintotdeauna.

De la flori si rochie, la locatie si muzica, economiseste bani pentru nunta ta de vis prin cateva solutii.

 

  1. Stabileste-ti bugetul

Cine plateste?
Stabileste o intalnire intre familii si discutati cine, ce va plati. Multe cupluri prefera sa vorbeasca cu fiecare familie in parte, dar e la latitudinea ta cum doresti sa procedezi. Atunci cand deschizi discutia, poti aplica una dintre urmatoarele strategii pentru a-ti determina bugetul initial:
Intreaba ambele perechi de parinti daca doresc sa participe  la suportarea costurilor evenimentului. Daca raspunsul este unul pozitiv, cere-le sa se angajeze ca vor contribui cu o anumita suma de bani, apoi adauga toate contributiile pentru a determina bugetul tau.
Roaga fiecare pereche de parinti sa finanteze un anumit aspect al evenimentului tau (muzica/ foto-video/etc.), nu doar sa contribuie pana la o anumita suma de bani.
Decide ce suma ai tu si perechea ta la dispozitie, de acum si pana la nunta, finantati-va singuri.

Costuri
Daca planifici o nunta formala la lumina lumanarilor, intr-o sala de ball, la o locatie exclusivista, atunci bugetul tau cu siguranta va trebui sa fie mult mai mare decat daca optezi pentru o petrecere cu desert in gradina casei parintilor tai. In general, acestia sunt cativa factori majori care vor avea un efect real asupra bugetului tau.

Numarul de invitati
In mod normal, exista un cost / persoana pentru bautura si mancare la un eveniment, iar de aici pleaca cele mai mari costuri ale unui eveniment, astfel ca, schimband numarul invitatilor este cea mai sigura metoda de a creste sau scadea costurile. Pe de alta parte, cu cat mai mica este lista de invitati, cu atat mai mult vei economisi pe detalii, precum decorul sau florile.

Locatia nuntii
Unele orase sunt mult mai scumpe decat altele. Bucuresti, Cluj, Timisoara, Iasi sunt evident etaloane, dar orasele mai mici pot sa adune costuri la fel de mari daca optezi pentru flori sau band dintr-o alta zona. In plin sezon, orasele turistice pot, de asemenea, sa creasca costul evenimentului tau. La fel, unele locatii de eveniment pot fi mult mai scumpe decat altele. Tine cont si de faptul ca trebuie sa atingi un numar minim de invitati pentru a putea tine evenimentul la diferite ballroomuri.

Data si timpul
Datele cele mai cautate sunt, de altfel, si cele mai scumpe. O nunta tinuta intr-o zi de duminica poate fi mult mai ieftina decat aceeasi nunta, tinuta sambata. De asemenea, o nunta de zi poate sa fie mai putin costisitoare decat una de noapte prin simplul fapt ca se va bea mai putin alcool, decorul nu va necesita atat de multa iluminare si poti opta pentru un aranjament mai simplist.

Stilul nuntii
Cu cat mai formala este o nunta, cu atat mai costisitoare va fi pentru ca va trebui ca toate elemenetele, de la muzica la locatie si la tinute, sa se imbine perfect. Pretul pentru o servire la masa cu 5-6 feluri de mancare este mai mare decat pentru o nunta de zi cu 4 feluri; un band cu 8 persoane va fi mai costisitor decat un dj; decorul iluminat, fetele de masa de calitate si aranjamentele florale dramatice vor ridica, de asemenea, pretul evenimentului. In plus, petrecerile elegante tind sa fie de o mai mare amploare.

Cat de mult ai nevoie de fapt?
La fel ca atunci cand iti cumperi o pereche de pantofi, o casa sau o pereche de pantaloni, cand vorbim despre finantarea unei nunti, ar trebui sa va ganditi cat trebuie sa cheltuiti pentru a obtine ceea ce va doriti. Setati-va asteptarile corespunzator. Costul mediu la unei nunti este de 15.000 euro, iar acesta e o medie a ceea  ce va trebui sa platesti:
Petrecerea: 45-50%
Ceremoniile: 2-3%
Tinute:8-10%
Flori: 8-10%
Entertainment/Muzica: 8-10%
Foto-video: 5-6%%
Papetarie: 1-2%
Verighete: 2-3%
Cadouri: 2-3%
Diverse: 8%
Pentru a evita orice posibil stress, planifica 5% din buget pentru un fond “doar in caz ca”.
Daca planificati si o luna de miere, nu uitati sa tineti cont si de costurile acesteia.

Cat de mult poti economisi?
Din momentul in care sunteti logoditi, incepeti sa puneti deoparte o parte din venitul vostru lunar. Economisind 20% din venitul vostru lunar este un tel bun. Cu cat mai lunga va fi logodna, cu atat mai mare va fi suma economisita.
Metode de a economisi: limiteaz-ti cheltuilelile pe lucruri mici (vizioneaza un film la TV, in loc de Cinema). Aceste schimbari vor avea un efect minor asupra vietii tale, dar banii in plus vor fi de ajuns pentru a acoperi cateva lucruri esentiale de la nunta.

2. Respecta bugetul
Acum ca ti-ai stabilit bugetul, petrece urmatoarele luni urmarind si alocand ingenios fondurile tale. Tine cont de urmatoarele 4 puncte pentru a te asigura ca, cheltuielile tale sunt la nivelul la care ar trebui sa fie.

Stabileste-ti un sistem
Pune-ti in aplicare abilitatile de contabil si decide un sistem de bugetare pentru a tine o evidenta clara a banilor care intra si ies din bugetul familiei. Tine o evidenta clara a fiecarei plati pe care o realizezi in interesul nuntii tale, pentru a sti ce ai platit, cat ai platit si cat mai ai de platit.

Tine cont de toate costurile ascunse si costurile “extra”
Stiind de la inceput valoarea reala a fiecarui serviciu/bun te va ajuta sa aproximezi cat mai real valoarea finala a evenimentului tau. Tine cont de costuri/bacsisuri: de la ospatari, la valeti, la baiatul care tine cadelnita, la barman. Ia in considerare orice bacsis pe care l-ai putea acorda si care ar putea adauga cateva sute de lei in plus la cheltuielile tale. Intreaba despre taxele de serviciu: tine cont ca multe sali de evenimente te vor taxa aditional pentru personalul angajat pentru a servi la evenimentul tau: valeti, portari, ospatari, bucatari. Tine minte ca testele nu sunt intotdeauna gratuite. Aranjamentele florale de test pot fi gratuite prima data, dar daca doresti modificari si teste ulterioare, acestea pot costa. De asemenea, tine cont si de testele la machiaj si coafura. Nu uita de lucrurile mici: taxe de casatorie, panglici pentru masini si alte aranjamente, etc. Depasind bugetul, in “doar cateva“ categorii, asta poate insemna multi bani in plus. Pune bani deoparte si pentru bacsisuri.

Planifica pentru neprevazut
Daca bugetul tau pentru nunta este depasit, e bine sa ai o rezerva pentru costurile neprevazute in acest caz. Flori: un aranjament de ultim minut. Cheltuieli legate de vremea de afara: umbrele pentru o zi ploioasa, incalzitoare pentru sala. Mici accidente: tinutele se pateaza cu cateva zile inainte, ceva se strica si trebuie reparat.

Be smart
Foloseste-te la maximum de gestionarea banilor si tine banii intr-un cont separat pentru a putea gestiona mai bine toate tranzactiile.

 

Citeste si: 10 metode sa economiseti bani in planificarea evenimentului