Despre nunti in general (in Romania)

Despre nunti in general (in Romania)

Citeam de curand un articol legat de nuntile din Romania si de ce autorului nu ii place sa mearga la nunti. Am citit articolul pana la final si am ajuns la concluzia ca in mare parte ma regasesc si eu printre ideile de acolo.

 

Pot spune ca sunt suficient de “batran” incat sa imi amintesc destul de bine nuntile de la sfarsitul anilor ’80 si din anii ’90 si tot suficient de “batran” incat sa imi dau seama ca majoritatea nuntilor din prezent nu sunt asa diferite. Din cateva puncte de vedere sunt mai slabe decat nuntile ce sa faceau mai demult. Multi o sa ma huleasca ca zic asta, dar hai sa disecam putin evenimentul.

 

Tin minte ca am prins, in tinerete, destul de multe nunti la tara unde nu aveai alta optiune decat sa faci nunta la camin, asta in cel mai bun caz. Asta daca aveai prin apropiere un camin. Norocul meu e ca m-am nascut intr-o zona miniera si au fost bani in comunitate de un camin cat de cat decent pentru vremea respectiva. Pe atunci nu aveai posibilitatea sa mergi la camin si sa comanzi 500 de meniuri. Nici vorba! Treaba era putin mai complicata de atat. O sa intru in detalii intr-un articol viitor, poate. Ideea e ca trebuia sa tii pe langa casa un purcel, un vitel, o gaina. Fiecare dupa puteri. Oricum, nu asta e important. Ce e mai important este faptul ca trebuia sa te organizezi. Trebuia sa fii om ca si altii sa fie oameni cu tine. De vreme ce toata nunta sa facea “in the house”, mai pe romaneste zis, in casa, aveai nevoie de neamuri, prieteni si vecini care sa te ajute sa faci nunta ta realizabila.

 

Ori, date fiind conditiile, nu cred ca iti ardea sa te insori doar ca asa ai visat noaptea. Cand puneai la munca cativa zeci de oameni sa te ajute cu nunta, numai asta nu aveai in gand. Asta pe de o parte.

 

Pe de alta parte un lucru pe care nuntile de genul asta il realizau este faptul ca, ele conectau oamenii. Aduceau oamenii la un loc, nu doar de fala sau de nevoie, desi existau si cazuri din astea, dar marunte. De la miri pana la ultimul invitat, toti erau mai conectati si mai implicati in eveniment. Per total, toata lumea se intelegea mai bine, toata lumea se distra mai bine. Viata era mai simpla si nevoile erau mai mari pe vremea aia. Și totusi oamenii se distrau mai bine. Poate si din cauza faptului ca nu aveau atatea posibilitati de distractie. Sau poate din cauza faptului ca stiau intr-un fel ca nu au  acces la mai mult si profitau mai mult de ceea ce aveau la dispozitie.

 

Acum, haide sa revenim putin in zilele noastre. Descoperindu-mi de vreo 8 ani o noua pasiune, fotografia, am avut ocazia sa merg la mult mai multe nunti decat ar fi trebuit. Asa am avut ocazia sa vad o mare varietate de nunti. Nunti tinute intr-o varitate de locatii si organizate dupa o varietate de idei. Nunti tinute in restaurante, unde mergi si comanzi cate meniuri vrei si prin magie, toata mancarea iti apare in seara nuntii pe masa. Nu zic ca e rau! Nunti unde cu cateva telefoane, mirii sau de cele mai multe ori parintii mirilor, si-au procurat flori, aranjamente, muzica, fotografi si tot ceea ce au sau nu nevoie. De multe ori isi procura ceea ce nu au nevoie sau mai rau servicii despre care nici macar nu au habar, dar daca a avut vecinu’ sau varu’ tre’ sa am si io! Sa vada cat de bine o duc. Nu e rau nici asta, ca poate ne mai civilizam.  Aducem un barman care ne mai explica in timpul nuntii si cum sa bem un shot sau un whiskey. Treaba e, ca toata lumea a uitat, in toata tevatura asta, de adevarata semnificatie e unei nunti. Aceea de a aduce oamenii la un loc in spiritul socializarii si a distratiei. Aici o sa ma contraziceti din nou.

 

Pai si atunci, de ce toata lumea incearca sa fuga cat mai repede de la o nunta din zilele noastre? Nu am prins nunta la restaurant unde sa stea lumea sa danseze si sa se simta bine, pana dimineata la 7. Exceptand poate nuntile din aceeasi zona miniera de care scriam la inceputul articolului. Zona care acum a ramas la fel, dar care in termenii actuali este considerata saraca. Tin sa va contrazic din nou. Zic ca este mai bogata mental si spiritual.

 

Si inca o intrebare pe final. Oare de ce casatoriile din prezent se destrama mai repede si mai usor?

 

Hai, doua intrebari. Ne cunoastem radacinile si cultura?

 

To be continued, adica va urma…

Leave your comment