Cat ne costa o nunta la cort?

Cat ne costa o nunta la cort?

Vom afla impreuna care sunt costurile unui eveniment la cort pe baza unui scenariu, discutand despre costul pe piata din Romania al fiecarui lucru de care avem nevoie cat si diferite variante de a le achizitiona.

nunta, nunta la cort, nuntacort, nunta in aer liber, cort nunta, cortnunti, cort alb, cort evenimente, evenimente la cort, eventagora.ro
Foto: Cristian Ana Photography

Scenariu: 29.07.2016 Podgoriile Rescas, judetul Timis. E vara si in aer pluteste o aroma de struguri inca verzi. Esti prima data in locul acesta si totusi te simti acasa. Te-ai indragostit de dealurile acoperite ritmic de vie, de nesfasitul verde crud, de linistea nemasurata si de viata. Si tot ceea ce visezi e o nunta in mijlocul lor. Pare imposibil?! Evident! Dar cu o organizare minutioasa poti sa instalezi un cort de nunta in maxim 3 zile in aproape orice locatie, echipat complet si gata sa iti primeasca invitatii.

Amplasamentul cortului

Am spus Podgorille Recas. Proprietate privata, access neautorizat interzis, iar asta ne genereaza primul cost. Pretul inchirierii amplasamentului, plus autorizatii. Cea mai ieftina varianta ramane cortul instalat pe propria proprietate, dar in lipsa de spatii se pot inchiria diverse terenuri si chiar parcari publice.

Pret/scaun vs pret/metru patrat

Atunci cand alegi cortul pune-ti urmatoarele intrebari: cati invitati ai? Fiecare invitat are nevoie de o medie de 2-2,5 metri patrati, astfel ca pentru o nunta de 250-300 de persoane vei avea nevoie de 500-600 metri patrati. Pretul de instalare a unui cort in Romania variaza intre 5 si 20 euro/metru patrat si inglobeaza: instalarea/dezinstalarea cortului, structura metalica, prelate PVC, podea din lemn, mocheta.

Exista furnizori care in schimbul unui pret intre 10-40 euro/scaun iti pun la dispozitie urmatoarele: cortul – cu latime variabila intre 10-30 m, cu pilon central sau cort cu prelata alba/transparenta; mocheta/ podea de lemn/ podea de lemn acoperita cu mocheta; ring de dans; drapajele cortului – drapaj simplu sau drapaj luminos; candelabre; mese si fete de mese; scaune imbracate sau scaune Chiavari; aranjamentul salii; aranjamente florale; vesela; tacamuri; lumini arhitecturale; ring de dans. Intr-un cuvant: TOT… sau aproape tot.

Toalete

Un set de toalete de lux variaza intre 500 si 2000 euro: 3/5 toatele pentru femei, repectiv 3/5 toalete pentru barbati. Acestea pot fi amplasate in exteriorul cortului sau pot fi integrate in structura acestuia. Poti fi construite de la zero sau pot veni sub forma unor containere.

Bucatarie mobila

Daca nu suntem in imediata vecinatate a unui restaurant care ne poate furniza mancarea pentru evenimentul nostru, avem nevoie de o bucatarie mobila. Costul inchirierii unei bucatarii complet utilate si chiar cu camera frigorifica se situeaza intre 1000 si 2500 euro. Pretul poate include si o echipa de bucatari ce iti vor pregati meniul si o alta echipa, de ospatari.

Se va fuma inauntru?

Daca ai in plan sa permiti fumatul in interiorul cortului, tine cont ca fumul se inalta, iar daca cortul tau va fi mic de  inaltime, ai toate sanse ca invitatii tai sa inoate intr-o mare de fum. Cum poti evita asta? Asigurate ca inaltimea cortului tau e de 2,7- 3 metri la streasina si minim 5 metri in centru. Astfel fumul va avea loc sa se inalte fara a incarca atmosfera. O alta alternativa ar fi un sistem de ventilatie efcient al carui cost se poate ridica pana la 500 euro.

Prea cald vs Prea frig?

Evenimentele in aer liber sunt la voia naturii. O zi torida poate sa topeasca tortul, sa strice machiaje si sa indispuna invitatii. Aparatele de aer conditionat sau aerotermele (tunurile de caldura) iti pun grijile deoparte.

Lumini arhitecturale

Pot parea un moft dar modeleaza atmosfera locatiei si transforma radical cortul. Proiectoarele cu lumina LED pot fi inchiriate la seturi de 10-20 buc, pret intre 100-200 euro sau individual la 25-30euro/buc. Si sunt dispuse in mod obisnuit la baza pilonilor cortului (de ex: la distante de 5-10 metri una de cealalta).

Scena si schela de lumini

Cel mai probabil cortul nu va include si o scena pentru band sau o schela de lumini, asftel ca daca vrei sa adaugi si asta pe lista ta, pregatestete sa cheltui pana la 2000 euro pe un sistem ce include: sonorizare, scena pentru band si schela de lumini.

Terasa sau zona de lounge in exteriorul cortului: podea de lemn, acoperita sau nu, de mocheta, canapele si masute inalte pentru cocktailuri; vor adauga bugetului tau un minim de 500 euro.

nunta, nunta la cort, nuntacort, nunta in aer liber, cort nunta, cortnunti, cort alb, cort evenimente, evenimente la cort, eventagora.ro
Foto: Cristian Ana Photography

Tinem cont in continuare de scenariul nostru: nunta in mijlocul naturii, avand ca locatie Podgoria Recas, eveniment nocturn, urmeaza sa avem o nunta de 200 de persoane, ne dorim un cort clasic, cu o deschidere de 20 metri si o lungime de 25 metri, cu podea de lemn acoperita cu mocheta, ring de dans, drapaje simple, ca aranjamente ne dorim mese rotunde, scaune chiavari, decorul standard simplu oferit de catre firma, vesela, candelabre, ne dorim bai mobile, bucatarie mobila si neaparat un cort cu o inaltime mare. Ne aflam in mijlocul verii si in ciuda zilei toride de afara stim ca nu vom avea nevoie de sisteme de climatizare datorita locatiei. Formatia/bandul evenimentului vor aduce propriul sistem de sonorizare. Suntem in apropierea unei surse de curent si de apa, astfel ca nu vom avea nevoie de generatoare sau alte surse de apa.

Hadeti sa facem un calcul setandu-ne un cost mediu pentru toate cele de mai sus:

4000 euro: 20 euro/scaun*200 invitati

1250 euro: bai mobile dispuse in containere, 3 bai pentru femei/3 bai pentru barbati, neincorporate in cort dar catre care se construiesc alei.

1750 euro: bucatarie mobile complet echipata + bucatari + ospatari

200 euro: 20 de lumini arhitecturale

500 euro: terasa/zona de lounge in exteriorul cortului

Total: 7700 euro

7700 euro e costul intregii logistici pentru evenimentul nostru in aer liber. Poate ca e valoare mica sau mare pentru unii dintre noi, dar tineti cont ca din acest punct ne mutam atentia spre construirea meniului evenimentului, aranjamente florale, costul formatiei/bandului, etc.

Atunci cand te intrebi de ce ai face un eveniment la cort? Tine minte ca un eveniment la cort inseamna mai presus de toate, libertate. Libertate de a crea exact ceea ce iti doresti, cum doresti si unde doresti in limita bugetului tau.

 

 

 

 

Leave your comment